Složení: pšeničná mouka, voda, škrob, sůl, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervační látky: sorbát draselný, propionát vápenatý; antioxidant: kyselina askorbová; činidlo pro zpracování mouky: E 920; rafinovaný slunečnicový olej, oxid uhličitý a dusík.
Baleno v ochranné atmosféře.
Nutriční hodnota v | 100 g produktu |
Energetická hodnota | 1240 kj / 292 kcal |
Sacharidy | 63,4 g |
z toho cukry | 3,5 g |
Tuk | 0,2 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,1 g |
Bílkoviny | 9,1 g |
Sůl | 1,4 g |
Slaný koláč z listového těsta plný balkánského sýra BANICA
Tento skvělý koláč je absolutní bulharskou klasikou. Běžně se tento koláč v Bulharsku jí jako tradiční snídaně spolu s bulharským jogurtem, ale banicu můžete dostat také k obědu či k večeři.
Nejoblíbenější verze banicy je ta s balkánským sýrem, připravovat se může také s náplní ze špenátu nebo dýně. Vyrábí se z listového těsta, které se vyválí na velmi tenké plátky.
Recept na tradiční bulharský koláč banica
Co potřebujete:
300 g těsta
200 g balkánského sýra
180 g bílého jogurtu
3 vejce (+1 vejce na potření)
máslo na vymazání formy
Jak na to
Nejprve si připravte náplň. V misce si rozkvedlejte vajíčka, poté přidejte jogurt a dobře promíchejte, aby se ingredience spojily. Poté přidejte rozdrobený balkánský sýr a co nejlépe jej rozmíchejte. Ve směsi mohou zůstat hrudky, ale neměly by být příliš velké.
Připravte si také kruhovou formu, ve které budete banicu péct. Toto dávkování se hodí pro formu s cca 20 cm průměrem.
Připravte si těsto. Rozválejte si jej na co nejtenčí plát. Doporučuji si těsto rozdělit na 4 díly, aby se vám s pláty lépe pracovalo. Z každého rozváleného dílu pak připravím dvě rolky (viz postup dále), celkem tedy budete mít 8 rolek.
Na rozválený plát těsta naneste připravenou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrhu. Směs si rozdělte tak, abyste na každý díl těsta měli stejné množství náplně.
Náplň je spíš tekutá, proto proces motání těsta bude trochu náročnější. Lehce jej překládejte tak, abyste vytvořili rolku, která se podobá palačince. Vysoká bude cca 2 centimetry.
Pak ji chytněte za okraje (aby vám náplň nevytekla) a přeneste ji do formy. Jeden konec umístěte do středu a rolku pokládejte kolem středu do kruhu tak, že vytvoříte šneka. Postupně připravujte další rolky a skládejte je od středu v kruzích tak, dokud nebudete mít plnou formu. Vždy tedy další rolku začnete pokládat tam, kde jste skončili s tou předchozí.
Poté potřete vajíčkem a pečte cca 20 minut (dokud nebude povrch opečený dozlatova) na 180 °C.
Krájejte jako každý jiný koláč, díky rolkám naskladaným dokulata bude mít na řezu každý kousek krásný vzor. Servírovat můžete studené, výborná je ale také zatepla.
- Balení:500 g
- Dostupnost: skladem